Bilder fra Nord Norge

og resten av landet – Fotografier tatt av Thomas LaupstadOlympus lanserer E-P1 – det første Mirco Four Thirds kameraet fra Olympus

16 June, 2009 (08:31) | Kamera | By: Thomas

Olympus E-P1
Olympus E-P1

Olympus har i dag annonsert et spennende nytt Micro Four Thirds kamera som heter Olympus E-P1. Dette kamera har et retro design som skal minne om de gamle Olympus Pen-kameraene. E-P1 inneholder en bildebrikke med 12.3 megapiksler og en ny TruePic V bildeprosessor. Det har også bildestabilisering inne i kamerahuset og har en stor 3″ LCD skjerm. Det blir interessant å se hvordan ISO 6400 blir hos dette kameraet siden Olympus ikke akkurat er kjent for god kvalitet ved høye ISO verdier.
I min mening er det mest overraskende med dette kameraet at det bruker SD/SDHC minnekort og at Olympus har gått bort fra sine egne XD kort. Dette er veldig gledelig! En annen gledelig nyhet er mulighet for opptak av HD video med stereolyd.
Kanskje dette blir kameraet som vil erstatte mitt gamle Olympus E-500? Det er i alle fall et vakkert kamera.

Noen hovedspesifikasjoner ved Olympus E-P1 kameraet:
-12.3 megapikseler
-TruePic V bildeprosessor
-bildestabilisering
-3″ LCD skjerm
-ISO sensitivtet fra 100 til 6400
-bruker SD/SDHC minnekort
-HD video med stereolyd

Olympus E-P1 kommer på markedet i juli og vil koste rundt $750 for kun kamerahuset.
Les flere kamera-nyheter her.

Olympus E-P1 i media: VG.no, DinSide.

Comments

Comment from Jostein
Time: June 16, 2009, 4:34 pm

Sikle, sikle…

Av akkurat samme årsak som den gang i 1973 som femtenåring solgte min gamle Nikon og fikk meg et flunkende nytt OM-1: Under halve vekten (!), tynnere, lavere, mer lyssterk optikk… Plutselig var kameraet med meg overalt, ikke bare de få gangene jeg orket å dra på kameraet, og de følgende 25 år tok jeg titusenvis av bilder.

Men så ble det digital og zoom og innebygget blitz og E-500 – og kameraet ble igjen liggende hjemme… Sett en OM med normaloptikk (eller min favoritt: 28mm/2 – selv om den er noe større) ved siden av en E-500, og du skjønner hva jeg mener.

Den nye Pen kan gi meg tilbake OM-rutinen: Der jeg er, der er kameraet mitt. Det jeg ser, det kan også kameraet mitt se. Med 17mm pancake-optikken (ikker riktig som min gamle 28mm, men nær nok) kan det gå rett i skjortelomma!

Utrolig nok: Nå har man fått også tilbake veskene, om enn i noe redusert utgave, som beskytter huset slik at det tåler å være med på litt av hvert.. Skulle bare ønske det hadde skjermet optikken, også.

Om det skulle finnes noen svakheter: Ingen svakhet er større enn den at kameraet ligger igjen hjemme fordi du ikke orker dra på det!

Dessuten ser det ut til at Olympus begynner å lære seg å handtere høye ISO-verdier. Ihvertfall hevder de fleste testene av E-620 at fargestøyen har blitt betydelig redusert, sammenlignet med tidligere modeller. Forhåpentligvis er det overført også til Pen. Dessuten har 17mm ett til to blendertrinn høyere lysstyrke enn zoomen, dvs. en faktor på 2-4 i ISO-verdi. Å skru ned fra 1600 til 400 (eller 3200 til 800) kan bety svært stor forskjell.

Jeg vil ha en Pen! Med pannekake, adapter for E-500-objektivene, kompaktblits, veske og “the works”!

Comment from Jostein
Time: June 16, 2009, 5:51 pm

http://www.dpreview.com/gallery/olympusep1_preview/ er de tre siste bildene i serien tatt med hvv. ISO 6400, 3200 og 800. Det er betydelig støy på ISO 6400. På ISO 3200 er det tolerabelt (men motivvalget er også mye “snillere”!) hvis alternativet er ikke noe bilde. ISO 800-bildet betrakter jeg som fullt ut akseptabelt etter _mine_ krav!

Bilde 14 i serien er tatt med ISO 1600, men her er motivstrukturen i de mørke partiene (tegl, granitt) slik at det uansett ville maskere svært mye støy.

Comment from Geir
Time: June 16, 2009, 11:42 pm

Dette er vel ikke et erstatningskamera, men et tilleggskamera til f.eks. E3. Tror ikke jeg ville benyttet dette til f.eks. landskapsbilder. Men til gatebilder osv. er det jo veldig stilig.