Bilder fra Nord Norge

og resten av landet – Fotografier tatt av Thomas LaupstadMye makrell i nord i år – Fiskevandringer i endring?

29 September, 2008 (18:17) | Nyheter | By: Thomas

Dagbladet melder at temperaturen i havet stiger og stiger på grunn av global oppvarming. Dette fører til fiskearter i våre farvann trekker lenger og lenger nord. Torsken liker kaldt vann og dermed blir det for varmt for den i Nordsjøen. Det kan også spøke for det store Lofotfisket hvis torsken foretrekker kaldere farvann når den skal gyte. Hvem vet hvilke fiskere som får tilgang på de store torskforekomstene i fremtiden?

Selv observerte jeg veldig mye makrell i farvannet hvor jeg bruker å fiske. Jeg kunne stå på svabergene og hale makrell etter makrell, eller dra ut med dorg og få ganske store mengder med makrell.
Denne arten har vært veldig sjelden her før i tiden, men har i de siste årene blitt mer hyppig. I år har det vært ganske ekstremt med rapporter om store fangster med makrell.
Seien har derimot vært nærmest fraværende i fjorden vår. Man vet ikke helt hvorfor den har slutta å komme inn i fjorden like mye som før, men man at all algeoppblomstringen i fjorden gjør at den ikke vil komme inn. Seien liker vist god sikt når den skal jakte.
Algeoppblomstringen kommer av at det har vært høy temperatur i havet, noe som gir den gode vekstvilkår.

Det blir spennende å se hvordan utviklinga blir og om det blir noe fisk igjen så vi kan få oss litt fisk i gryta uten å måtte gå på Rema 1000.

Her er et bilde av ei kveite som jeg fikk på stang:

Nærbilde av kveite (Hippoglossus hippoglossus) fisket på stang i Nord Norge

Comments

Comment from Number Jon
Time: November 10, 2010, 12:57 am

Haha! Så gøy, Thomas!
Jeg søkte på “Makrell Nord-Norge” i Google, for å finne ut om det stemmer at de ikke spiser makrell i Nord-Norge, og så kom din hjemmeside opp som øverste resultat.
Kristian, broren til Øyvind, sa nemlig noe her om dagen om at de ikke spiser makrell der, fordi den visstnok spiser døde tyskere. Stemmer dette?