Bilder fra Nord Norge

og resten av landet – Fotografier tatt av Thomas LaupstadPå tide å stoppe megapiksel kappløpet – Canon EOS 50D dårligere enn 40D?

3 November, 2008 (20:16) | Kamera | By: Thomas

Akam har testet det nye speilrefleks kameraet fra Canon, EOS 50D. Det er uten tvil et strålende kamera, men på noen områder er det faktisk dårligere enn forgjengeren 40D. Denne konklusjonen har den anerkjente kamera-websiden dpreview.com også kommet fra til.
Dette kommer av at bildesensoren i kameraet er fullpakket med hele 15 megapiksler noe som gjør at det blir mer støy ved bruk av høyere ISO-verdier. Canon er kjent for å lage kameraer som presterer veldig godt hvis man trenger å bruke høy ISO. Det er derfor skuffende at Canon EOS 50D går litt bort fra kjennetegnet til Canon kameraer.

Man kan tenke seg at grunnen for at Canon brukte en bildesensor med 15 megapiksler er at markedet er veldig fokusert på at mange megapiksler er viktig og at de vil tape markedsandeler hvis de ikke har kameraer som kan konkurrere på antall megapiksler med Nikon, Sony og de andre produsentene.
Denne trenden er veldig synd siden vi egentlig ikke trenger så sinnsvakt mange megapiksler til vanlig fotografering. For meg er det mye viktigere å kunne bruke høy ISO når det er lite lys ute og inne, og at kameraet kan produsere fotografier med mye dynamisk omfang. Jeg håper at kameraprodusentene skifter fokus snart og bryr seg mer om andre ting enn antall piksler.
Hvis man skulle trenge flere piksler kan man heller anskaffe seg et FullFrame kamera som feks Canon EOS 5D Mark II hvor pikslene ikke “sitter så tett sammen” i bildesensoren.

Comments

Comment from j b
Time: November 3, 2008, 9:08 pm

Litt enkel matte: La oss regne 15Mp som 5000 x 3000 punkter (ikke helt korrekt høyde/bredde, men nær nok – det holder for hoderegning). Du produserer et bilde i gigant-format – to og en halv ganger halvannen METER! Det dekker mer av veggen din enn noe maleri du ville ØNSKE å ha hengende. I den størrelsen har du en piksel-størrelse på en halv millimeter kvadrat! Hvor nær må du gå for å se punktene? (spesielt hvis printeren bevisst jamner ut overgangene)

Litt mer realistisk: En STOR forstørrelse på veggen, 30 ganger 50 cm. Da er pikslene på hundre MIKROMETER kvadrat.

Selvsagt skal man ha et visst rom for utsnittsforstørrelser. Men selv om du har bommet såpass grovt under fotograferingen at du bare bruker tidelen av billedflaten er fortsatt pikslene på bare drøyt 300 mikrometer kvadrat i en 30 x 50 storforstørrelse.

Piksel-hysteriet har gått fullstendig av hengslene. Det KAN finnes ekstreme behov (f.eks. reklamefoto) – men det hos brukere som uansett bruker Hasselblad med 6 x 6 cm bakstykke og 50Mp til en halv millon kroner, og denne brukergruppen har null interesse av tester i den kulørte fagpressen.

Start en “Nei til piksel-hysteriet”-bevegelse, og jeg melder meg som medlem fra dag én!

Comment from Joakim
Time: November 3, 2008, 9:43 pm

Det er villedende markedsføring dette med megapiksler, for megapiksler er på ingen måte den avgjørende faktoren når det kommer til bildekvalitet. Og dette er jo noe mange folk tror, når de hører all snakk om megapiksler og når dette ene og alene blir brukt som salgsargument. Har selv skrevet et innlegg om dette.

Comment from Geir
Time: November 4, 2008, 12:45 am

Dette er synspunkter jeg har hevdet i lang tid nå, og stort sett fått pepper for. I stedet for å kaste ut nye modeller hvert halvår burde produsentene heller jobbe med småjusteringer og oppdateringer – og ikke lure dumme konsumere inni en runddans de verken har godt av eller forstår seg på. Og alt sammen skjer med velsignelesen til fotopressen, som lever av å selge kameraanmeldelser .

Jeg syns at Olympus sitt E-500 holder i massevis, med halvdelen så mange megapixler, men med strålende innstillingsmuligheter.

Pingback from Jeg sikler på Nikon D700 | Bilder fra Nord Norge
Time: November 4, 2008, 8:23 pm

[…] går skrev jeg om at Canon sitt EOS 50D DSLR kamera viste ganske skuffende resultat når det kom til høyere ISO og dynamisk omfang. I dag får vi en […]