Bilder fra Nord Norge

og resten av landet – Fotografier tatt av Thomas LaupstadBilde av nord-norsk naust i sommereng – Et bygg fra en svunnen tid?

30 July, 2008 (12:53) | Himmel, Kyst, Landskap, Naust, Nord Norge, Sommer | By: Thomas

Bilde av nord-norsk naust i sommereng

Her har jeg fotografert et gammelt nord-norsk naust som står i en vakker sommereng. Slike naust er et symbol for meg på hvordan livet var i Nord Norge i gamle dager. Folk langs kysten levde av fiske og en liten jordflekk. I dag er det lite igjen av dette livet, men det står fortsatt mange naust langs kysten som minner oss om en svunnen tid. Et tydelig symbol på at vi ikke lenger er avhengig av fiske og jordbruk er alt gresset som vokser fremfor naustet. I gamle dager ville aldri fiskerbonden la gress stå igjen, men høste nesten hvert et strå på eiendommen sin for å klare å holde liv i buskapen over vinteren. Slike problemer har ikke bøndene i dag med lett tilgang på kraftfor basert på soyabønner fra Brasil.

I en artikkel på på dagbladet.no blir Ottar Brox sin bok kåret som en av Norges beste sakprosa bok. Boken heter “Hva skjer i Nord-Norge?” og omhandler akkurat dette teamet.
Se gjerne mine andre bilder av naust. De er fantastiske bygg!

Informasjon om bildet:
Kamera: Olympus E-500 digital SLR kamera
Exposure: 0.01 sec (1/100)
Aperture: f/10
Focal Length: 11 mm
ISO Speed: 100
Objektiv: Olympus Zuiko Digital 11-22mm F2.8-3.5
Lokalisasjon: Laupstad (Andørja), Troms

Comments

Comment from Einar
Time: July 31, 2008, 1:35 pm

Tenkte akkurat på det da jeg så bildet, at ingen dyr hadde beitet rundt naustet. Om tyve år så står naustet inne i en krattskog hvis ingen gjør noe.

Comment from Einar
Time: August 26, 2008, 12:21 pm

Det Einar skriver i posten over setter fingeren på en problemstilling som gjør seg mer og mer gjeldende. Hele landet gror igjen! Gårder legges ned i fleng, og er de først lagt ned startes de aldri opp igjen. Ergo får vi færre og færre husdyr. Tviler på at turistene vil synes at Norge er like fint om 20 år når alt er grodd igjen.